Nieuwsbrief februari 2012

Beste medetuinders,

 

De eerste maand van het nieuwe jaar is inmiddels al weer voorbij en er hebben op de tuin niet zoveel activiteiten plaats gevonden.

Januari is bijna altijd de maand van de Ledenvergadering en het nadenken wat je wilt gaan  bestellen voor het komende seizoen en “wishfull thinking” dat het tuindersjaar deze keer beter zal verlopen dan het afgelopen jaar met momenten van uitsluitend zon of regen. Dit jaar zou het wel eens wat beter verdeeld mogen zijn als het aan ons ligt.

 

Ledenvergadering:

Tijdens de Ledenvergadering op 11 januari is het nieuwe Huishoudelijke Reglement goedgekeurd door de aanwezigen en deze is nu ingegaan per 12 januari 2012.

Bijgaand een kopie van dit nieuwe reglement.

Op 1 november hadden we alle leden een concept van het HHR overhandigd via mail of in de brievenbus met het verzoek deze te bestuderen en eventueel op- en aanmerkingen te geven.

Er hebben een aantal kleine wijzigingen plaatsgevonden in het nieuwe HHR en zoals beloofd tijdens de Ledenvergadering zal ik deze wijzigingen in deze Nieuwsbrief weergeven:

 

Artikel 2.2           is herschreven en staat nu onder artikel 2.4.

Artikel 3.5           “wordt ons” is vervangen door “indien”.

Artikel 5.3           is aan toegevoegd “schadelijke” chemische bestrijdingsmiddelen.

Artikel 5.7           “bij voorkeur” is verwijderd.

 

Web-site:

En hebben jullie al eens naar de website gekeken?

Er staan inmiddels aardig wat interressante zaken op, o.a. sites die je kunt gebruiken bij het tuinieren. Ook hebben wij een Ledenpagina. Het is de bedoeling dat u op deze pagina met elkaar contact gaat zoeken over het ruilen van zaden, plantjes, etc.

Inmiddels hebben we ook weer een paar leuke en nuttige sites gevonden:

 

               http://www.plantaardig.com/groenteninfo/

               http://www.mulano.nl/tuin/tuinindex.html

 

Met name de laatste site is bijzonder aan te bevelen.

 Zaadgoed en zaai- en stekgrond

 Op donderdag 26 januari hebben we bij Jac. Kolsters in Middelbeers de zaai- en stekgrond opgehaald alsmede enkele biologische zaden. In het totaal hadden we 36 zakken zaai-en stekgrond en de aanhanger was zwaar beladen, maar gelukkig niet te zwaar.

Op vrijdag 27 januari kwam de vervoerder van Garant Zaden het zaadgoed bij mij thuis afleveren en dat binnen het tijdvenster die ik ’s-morgensvroeg via de SMS van de vervoerder had ontvangen.

42 Kleine- en grotere dozen verpakt in een 7-tal overdozen. Het zag er allemaal prima verzorgd uit.

Derhalve ben ik zovrij geweest om Garant  Zaden namens de leden die een bestelling hadden geplaatst van harte te bedanken voor hun service.

Tijdens de Ledenvergadering had ik aangegeven dat we 5% korting zouden kunnen verlenen op de aankoop van het zaadgoed en zaai- en stekgrond. Op de laatste dag kwamen er echter nog een paar flinke bestellingen binnen waardoor wij weer een kortingspercentage hoger uitkwamen.

Hierdoor waren wij in staat om de leden 10% korting te velenen op hun aankopen i.p.v. de 5%.

 Zaden en kiemen:

 Aangezien ik nog een halve pagina over heb wil wat informatie verstrekken aan die tuinders die thuis de zaden willen voortrekken;  wel matig bevochtigen en voorzien van een deksel tot de zaden zijn gekiemd:

 

Soort                    bewaarbaarheid               kiemtemperatuur ⁰ C                     kiemduur

                              zaden in jaren                   laagste-beste-hoogste                  in dagen

 

Aubergine                          5                           24          29          32                         10 – 15

Bieten                                 4                            10          29                                          5 – 20

Bloemkool                         5                             7           26          29                           8 – 14

Bonen                                 3                           19          26          29                           7 – 10

Broccoli                             5                           10          26          29                         10 – 14

Erwt                                    3                             5           24                                          7 – 20

Komkommer                     5                           18          35                                          7 – 10

Paprika                               2                           18          29          35                         10 – 15

Peterselie                          1-2                        21          24          26                                 21

Pompoen                           5                           21          35                                                  6

Prei                                     3                           10          26          35                         10 – 14

Radijs                                  6                             7           29          32                           5 – 10

Selderij                               5                           15          21                                        15 – 21

Sla                                       5                             5           24          26                           3 – 10

Snijbiet                               4                           16          29                                          5 – 20

Spinazie                              5                             7           21          24                           7 – 20

Suikermais                         2                           18          24          35                           5 –   7

Tomaat                              4                           16          29                                          8 – 10 

Wortel                                3                             7           26          29                           7 – 20

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Henk Santing

Uw voorzitter.

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsbrieven. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.