Nieuwsbrief Vereniging Volkstuinhouders Het Genderdal
Beste tuinders,
Het is inmiddels alweer 1 juni; de tijd vliegt voorbij en het is nu volop tijd om flink op de tuin aan het werk te gaan.
Het weer is de afgelopen maand wisselend geweest; slecht en koud tot na de IJsheiligen en daarna is de temperatuur omhoog geschoten en was het bij tijd en wijle heel erg warm op de tuin, soms zelfs te warm.
Poorten sluiten:
Nogmaals kom ik terug op dit item en bij deze wederom het verzoek om de poort op slot te doen als u op de tuin bent. Als u druk aan het werk bent of ver van de poort afzit met uw tuin kunt u niet in de gaten houden of er vreemde mensen op de tuin komen. Als straks de groente e.d. op de tuin staan kan een onverlaat even vlug wat meenemen.
15 mei:
Als u het Huishoudelijke Reglement er bij pakt dan zult u zien dat 15 mei een cruciale datum is (zie artikel 5.2) Dit is de datum dat uw tuin teeltklaar dient te zijn. Dit wil zeggen onkruidvrij.
Ik hoop dat u inmiddels zover bent met uw tuin want we zullen zeker binnenkort weer eens een tuininspectie houden. Het is wel wenselijk om het onkruid te composteren of naar huis af te voeren.
Het is zeker niet de bedoeling om het onkruid zomaar ergens neer te gooien ook niet buiten het complex langs het afwateringskanaal.
Pad langs het afwateringskanaal:
Ons volkstuincomplex wordt langs het afwateringskanaal omheind door een heg. Deze heg wordt één keer per jaar door de Gemeente Eindhoven onderhouden aan de voorkant zowel als van boven.
De binnenkant van de heg moeten we zelf verzorgen.
Onder de heg, aan de buitenkant, groeit op dit moment erg veel onkruid in diverse soorten. Dit wordt niet door de Gemeente Eindhoven verwijderd. Het is ons volkstuincomplex en wij zijn er met z’n allen verantwoordelijk voor dat de voorzijde van de tuinen er netjes uitziet. Groeiend onkruid dienen we regelmatig te verwijderen. Tot nu toe zijn het bijna altijd dezelfde tuinen waar het onkruid is opgeruimd en nog erger is dat dit praktisch altijd door dezelfde leden wordt gedaan.
Dit is een actie die gezamenlijk per tuin moet worden aangepakt; even met een paar mensen samen met schop en hark en het is no time gedaan; verder onderhoud is dan een kwestie van wekelijks even schoffelen.
Riet op de tuinen:
Er zijn een aantal tuinen aan de kant van de Gender die last hebben van jaarlijks terugkerend riet.
Er schijnt een methode te zijn om het riet voor de toekomst te verwijderden:
Riet (langs walkanten en tuinen e.d.) raak je kwijt als je het snijdt of plukt voor de langste dag (21 juni)
Dit is geen sprookje!
De wortelstokken putten zich daarna uit doordat ze nieuwe scheuten vormen.
Scheuten en wortelstokken overleven de winter niet en zijn het volgend jaar gedeeltelijk verdwenen.
Dit luistert vrij nauw; het gaat echt om de laatste paar dagen voor 21 juni. Dit trucje van een beheerder van een orchideeënveldje werd op internet gevonden en moet wel meerdere jaren achter elkaar worden uitgevoerd.
Bladluizen op tuinboonplanten:
Bladluizen zijn een veel voorkomend probleem op o.a. tuinboonplanten; ook willen ze wel op andere planten voorkomen. Er is een vrij eenvoudige oplossing om je van de bladluis te ontdoen:
Een oud huismiddeltje tegen bladluizen is zeepwater-spiritus. Dit kunt u eenvoudig en goedkoop zelf maken.
Doe in een emmertje 20 gram ouderwetse groene of zachte zeep (geen moderne synthetische zeep!) en ongeveer 20 ml spiritus. Voeg daar 1 liter lauw tot warm water aan toe. Goed roeren en dan overgieten in een plantenspuit. Met de plantenspuit de hele plant of struik goed inspuiten, vooral de plekken waar de bladluizen zichtbaar zijn. Dit moet een aantal dagen achter elkaar herhaald worden voor een optimaal resultaat. Liever niet spuiten in de volle zon. Let bij het spuiten overigens wel op dat er niet al lieveheersbeestjes actief zijn, want die kunnen net als de bladluis ook niet tegen zeepwater-spiritus.
Persoonlijke noot:
Ik probeer elke maand weer een nieuwe Nieuwsbrief te schrijven en ik mag zeggen dat dit niet altijd meevalt en er gaat ook nog eens heel veel tijd inzitten alvorens deze klaar is.
Als de Nieuwsbrief klaar is stuur ik deze per mail naar 73 leden; 4 brieven gaan op de post omdat deze leden te ver weg wonen en 10 brieven breng is samen met mijn vriend (Huub de boxer) op de fiets rond door het Genderdal en de Bennekel. Dit allemaal om kosten voor de vereniging te besparen; ook draag ik nog zorg dat de webmaster een kopie van de brief krijgt om op de website te zetten.
Ik schrijf in de Nieuwsbrieven soms vragen, ideeën e.d. met de bedoeling dat hierop zal worden gereageerd. Ik moet helaas constateren dat de reacties in deze minimaal zijn en dit maakt het er voor mij niet makkelijker op om weer motivatie te vinden om een nieuwe Nieuwsbrief te schrijven.
Ik heb het idee gehad om met ingang van juni te stoppen met de Nieuwsbrief maar een paar mensen
hebben mij kunnen overtuigen om dit niet te doen; vandaar deze brief.
Het moet mij van het hart dat de saamhorigheid op onze volkstuin redelijk minimaal is. Het is niet een kwestie van alleen je eigen tuin te onderhouden maar ook eens naar andere mensen c.q. tuinen te kijken en misschien meehelpen of zaken doen voor het algemeen belang van de tuin ( zie hierboven).
Ook de reacties over onze website is niet overtuigend; heeft u er al eens naar gekeken?
Hier hebben onze twee webmasters ook de nodige tijd ingestoken om dit op de rails te krijgen.
Ook hebben zij een pagina gemaakt om nieuwtjes, vragen en ideeën met elkaar te delen, echter tot op heden heeft nog niemand hier gebruik van gemaakt.
Indien u in de toekomst de Nieuwsbrief wilt blijven ontvangen laat mij dit dan even weten.
Met vriendelijke groet,
Henk Santing
Uw voorzitter