Nieuwsbrief februari 2014

 

 

 

Nieuwsbrief Vereniging Volkstuinhouders Het Genderdal

 Beste Medetuinders,

 Ledenvergadering: Nieuw Bestuur

Op de ledenvergadering zijn twee nieuwe leden gekozen. Trix en ik zullen het bestuur vanaf dit jaar versterken. Daarnaast ben ik verkozen tot voorzitter.

Het bestuur bestaat nu uit: Johan: secretaris, Nel: Penningmeester, Cevdet: bestuurslid, Trix: bestuurslid en Jurriaan: voorzitter

De ledenvergadering is goed bezocht. Bedankt voor jullie komst en inbreng.

Rekening van de tuinhuur

In december heeft iedereen een rekening gehad. Graag herinneren we jullie er aan om deze rekening vòòr 1 maart 2014 te betalen, mocht je dat nog niet gedaan hebben.

Frezen van de tuin

Vanaf 1 -1-2014 hebben we het tarief voor het laten frezen van de tuin aangepast. De prijs voor het frezen is nu 0,15 per m2, ongeacht de grootte van je tuin. Deze aanpassing hebben we gedaan, omdat anders mensen met een kleinere tuin relatief gezien duurder uit zijn dan mensen met een grotere tuin.

 

Patentkali

Middels deze nieuwsbrief willen we jullie ook informeren over het gebruik van kalium bij aardappelteelt.

Aardappelen hebben veel stikstof nodig, maar zeker ook kalium. In een artikel hierover wordt het volgende geschreven:

Aardappelen zijn een kalibehoeftig gewas. Kalium (K) zorgt voor de aanmaak en transport van zetmeel en suikers en voor de waterhuishouding. Kalium heeft een positieve invloed op de opbrengst (zowel totale opbrengst als aandeel grove knollen). Ook glazige aardappelen zullen minder voorkomen bij een goede kaliumbemesting. Kalium maakt de plant weerbaarder tegen ongunstige weersomstandigheden.

Wanneer aardappelen kalium gebrek hebben dan ontdek je bij de oogst dat er donkere vlekken in de aardappelen zitten. Dat is natuurlijk zonde. Het gebruik van Patentkali lost dit probleem hoogstwaarschijnlijk op.  Patentkali is niet alleen te gebruiken voor aardappelen. Ook andere groenten en fruit(bomen) hebben baat bij het toepassen er van.

Vanuit het bestuur zullen we deze meststof inkopen. De stof is geschikt voor de biologische landbouw. Het gebruik van deze meststof is afhankelijk van het oppervlak dat gebruikt wordt. Als voorbeeld: voor aardappelen is de richtlijn 6 tot 12 kg per 100 m2. De Patentkali moet toegepast worden bij het poten  (de helft van de totaal benodigde hoeveelheid) en daarna bij het aanaarden (de andere helft) .

Patentkali is overigens geen vervanger voor mest. Het is alleen als een aanvulling bedoeld.

We zullen patentkali verkopen voor 1 euro per kilo.

Mocht je interesse hebben en ook willen bestellen, dan kan dat door even een reactie te sturen en hoeveel je nodig hebt. We zullen deze bij de uitgifte van de pootaardappelen dan ook uitgeven. A.U.B. reageren  vòòr 22 februari, dit in verband met de bestelling.!

 

Graag even een reactie sturen (via  juropdetuin@gmail.com) of aan een van de bestuursleden.

Naam;

Tuinnummer;

Te bestellen hoeveelheid

 

We zullen de patentkali uitgeven op de dag dat we aardappelen uitgeven. Deze datum volgt nog. We zullen dan een nadere beschrijving geven van de stof en het gebruik er van.

Als je eerst meer informatie wilt hebben dan kan dat natuurlijk ook.

 

Doorgeven van wijzigingen en bijzondere omstandigheden

Bij deze doen we een oproep aan alle leden om wijzigingen in adres- en  mailgegevens en/ of telefoonnummers aan het bestuur door te geven. Ook worden wij graag op de hoogte gesteld, als er bij een van de leden bijzondere omstandigheden zijn. Bijvoorbeeld ziekte of (langere) vakantie (in het groeiseizoen). Dan kunnen we hier rekening mee houden.  Alvast bedankt.

Tegels

Een van onze leden heeft aan het bestuur laten weten dat hij (40 bij 60) tegels heeft. Mocht je hier interesse in hebben, geef dat dan door aan ons, dan zorgen wij voor het contact!  (de leden van het bestuur zullen niet meehelpen  met sjouwen!)

 

Reageren?

Mocht je willen reageren op de nieuwsbrief? Dat kan! Je kunt altijd terecht bij een van de bestuursleden, of een mail sturen naar juropdetuin@gmail.com

Namens het bestuur

Jurriaan Jonker

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsbrieven. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.