Nieuwsbrief Juni/Juli 2015

Nieuwsbrief Vereniging Volkstuinhouders Het Genderdal

Beste Medetuinders,

 Volkstuin:  schoon!

In het huishoudelijk reglement is opgenomen dat de tuin voor 15 mei 2015 schoon moest zijn. Net als vorig jaar hebben we weer een tuinschouw gedaan.  Helaas hebben we moeten constateren dat een aantal leden de tuin niet goed bijhoudt. We zijn inmiddels bezig om deze leden te benaderen hiervoor.  Mocht je je aangesproken voelen? Wacht niet op onze brief maar onderneem actie!

Uiteraard hebben we gezien dat gelukkig een groot deel van de tuinen goed bijgehouden wordt.

Toch weer even algemene aandachtspunten voor iedereen:

  • Zorg dat de gezamenlijke paden schoon van onkruid is;
  • De buitenkant van de heg wordt door de gemeente gesnoeid. Dit is inmiddels gebeurd. De binnenkant van de heg moet we zelf onderhouden. Dit betekent dus dat als je tuin grenst aan deze heg, je deze ook moet bijhouden.
  • Fruit en notenbomen mogen maximaal 2,5  meter hoog zijn.

Meer info is natuurlijk na te lezen in het huishoudelijk reglement.

Bijenhotels : volgend jaar

In de vorige nieuwsbrief hebben we opgeroepen om bijenhotels te maken ook hebben gevraagd of er interesse is in het samen maken van bijenhotels.  Er was wel animo, maar helaas was niet voldoende om nu nog iets te organiseren. We vinden het idee wel leuk en we willen dit dan ook doorschuiven naar het nieuwe seizoen. We zullen eind dit jaar opnieuw , wat concreter een oproep doen!

 

Slakken: tips

In mijn vorige nieuwsbrief heb ik gevraagd om tips om slakken overlast tegen te gaan:

Hieronder een aantal handige tips.  Bedankt Ton en Maartje voor het doorgeven:

Vangen onder schuilplaatsen: neergelegde dakpannen, bloempotjes, halve kokosnoten, koolbladeren, halve pompoenen, halve citrusschillen, rabarberbladeren, planken, stenen,… ’s avonds op een slakkenrijke plaats leggen. ’s Morgens trekken ze zich hieronder terug en kun je het ongedierte van de onderkant afplukken.

  • Als de avond valt, of bij vochtig weer, met de zaklantaarn slakken verzamelen.
  • Bekertjes in de grond ingraven zodat de bovenrand op gelijke hoogte komt van de grond. De bekers voor de helft vullen met bruin bier, of water met gistpoeder, cola, of melk. Plaats dan een soort afdakje boven de beker zodat het er niet kan in regenen. De slakken komen dan af op de geur van het drankje, ze willen er van drinken, vallen er in en verdrinken. De inhoud moet regelmatig leeggemaakt en ververst worden. In de meeste tuincentra kan je deze vallen ook kant en klaar kopen, met een modieus tintje. Jammer genoeg vinden ook loopkevers en andere nuttige insecten er hun einde.
  • Paneermeel, onder een afdakje gelegd, trekt ook slakken aan zodat je ze kunt vangen.
  • Je kunt ze verplaatsen naar een wild stuk grond in je buurt. Wel ver genoeg zodat ze niet meteen terugkomen.
  • Je kunt ze levend voeren aan je kippen of eenden. Meng de slakken eventueel met wat kippenvoer of schelpengrit: dan kleeft dat slakkenmaaltje niet zo. Kippen raken slakken wel beu…
  • Je kunt ze snel doden in kokend water of in een gesloten zak in je diepvries. De lijken kunnen dan op de composthoop of gewoon terug in je tuin.
  • Bij voorkeur wel. Op die dode slakken komen dan predatoren af, zoals egels, lijsters en loopkevers. Hun aantal en/of hun activiteit kan daarna toenemen, zodat ze zelf actief op jacht gaan naar levende slakken.
  • dode slakken trekken vaak ook andere slakken aan: die vang je dan ook meteen.

 

Preventie:

  • Controleer tuinafval en mulch regelmatig: daaronder zitten slakken graag.
  • Op droge grond kunnen slakken zich moeilijk verplaatsen. Door herhaaldelijk oppervlakkig schoffelen droogt het bovenste laagje van de grond uit.
  • Trek slakkeneters aan: lijsters, eksters, kraaien, spreeuwen, merels, egels, loopkevers, duizendpoten, spitsmuizen, kikkers en padden, hagedissen, ringslangen en hazelwormen, sommige insecten (loopkevers, glimwormen, libellenlarven) en enkele spinnen en spinachtigen (o.a. de hooiwagen).
  • Zorg voor hindernissen waar slakken niet over heen kunnen, waaronder scherp zand, sparrennaalden, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen en schelpen, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, koffieprut (hoe meer cafeïne, hoe beter de werking), zeewier, ongebluste kalk op je paadjes, hennepstrooisel of cacaodoppen.

Bron: http://www.velt.nu/slakken

Reageren?

Mocht je willen reageren op de nieuwsbrief? Dat kan! Je kunt altijd terecht bij een van de bestuursleden, of een mail sturen naar juropdetuin@gmail.com

Namens het bestuur

Jurriaan Jonker

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsbrieven. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.